Macie ciekawe pomysły na działania mające na celu rozwój i promocję sektora naszej regionalnej, tradycyjnej, naturalnej żywności? Szukacie finansowania na ich realizację?
Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego ogłosił właśnie konkurs na realizację zadań. Zgłoszenia przyjmowane są do 14 lutego 2022 roku.
W ramach konkursu można realizować zadania, których celem jest upowszechnianie wiedzy dot. żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, w tym:
- Wspieranie działań dot. edukacji konsumenta oraz pracowników segmentu HoReCa w zakresie żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, rozpoznawalności żywności ekologicznej, zdrowego stylu życia oraz niemarnowania żywności.
- Wspieranie działań w zakresie upowszechniania wiedzy i promocji dot. żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości oraz wytwarzanej w sposób rzemieślniczy.
- Podnoszenie świadomości konsumenckiej w zakresie produkcji żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, umiejętności i kwalifikacji przedstawicieli branży (kucharzy, producentów żywności produkowanej w sposób rzemieślniczy) poprzez np. organizację konkursów kulinarnych, warsztatów kulinarnych, warsztatów w zakresie zdrowego odżywiania, projektowanie narzędzi i gier edukacyjnych, tworzenie przewodników kulinarnych, tworzenie platform współpracy dotyczących ww. żywności.
- Wspieranie działań szkoleniowych o zróżnicowanym charakterze (nt. zdrowego odżywiania, szkolenia techniczne, eksperckie, branżowe etc.)
- Wspieranie działań na rzecz prowadzenia badań naukowych, w tym testów konsumenckich w zakresie promowanego zrównoważonego, zdrowego stylu życia opartego o wyróżniki żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej wysokiej jakości oraz budowanie bazy wiedzy historycznej.
- Wspieranie działań na rzecz identyfikacji i promocji produktów tradycyjnych oraz udział w certyfikowanych systemach znakowania żywności.
Oferty na realizację zadań konkursowych należy składać za pośrednictwem elektronicznego generatora ofert witkac.pl do 14 lutego 2022 r. do godz. 15.30.