grafika plakat konkursowy

Festiwal Kultury Myśliwskiej jest organizowany w Lidzbarku Warmińskim od 2008 roku. Od pierwszej edycji łączy on wszystkie aspekty kultury myśliwskiej, od tradycji poprzez muzykę aż do kulinariów. Dziedzictwo kulturowe myśliwych jest bardzo bogate i warte przypomnienia, zwłaszcza, że wiele polskich tradycji się z niego wywodzi. Od pierwszego Festiwalu bardzo aktywnie w jego organizację włącza się brać myśliwska oraz leśnicy. W pracach przygotowawczo-organizacyjnych uczestniczą lokalne koła łowieckie i Zarząd Okręgowy PZŁ w Olsztynie. Naszym partnerem są również nadleśnictwa, które wystawiają na Festiwalu swoje stoiska promocyjne, organizują konkursy dla widzów i zabawy dla dzieci. W związku z pandemią organizacja Festiwalu została zawieszona.

W roku bieżącym będzie organizowana 13 edycja, która odbędzie się 24 lipca 2022 na deptaku miejskim przy Wysokiej Bramie. Festiwal tradycyjnie rozpocznie o 10.30 msza święta hubertowska w kościele św. Ap. Piotra i Pawła z udziałem pocztów sztandarowych kół łowieckich, gości zaproszonych oraz zespołów muzyki myśliwskiej, które zapewnią również oprawę muzyczną mszy. Po mszy w uroczystym pochodzie przez miasto goście przemieszczą się pod Wysoką Bramę, gdzie rozpocznie się Festiwal Kultury Myśliwskiej.

W ramach Festiwalu planowany jest koncert plenerowy zespołów sygnalistów myśliwskich oraz zespołów wykonujących muzykę o charakterze myśliwskim, pokaz wabienia, pokaz kulinarny wraz z degustacją oraz konkurs na najlepszy wyrób garmażeryjny i wędliniarski z dziczyzny. Festiwalowi towarzyszy kiermasz produktów regionalnych w tym członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle oraz lokalnych kół gospodyń wiejskich. Na kiermaszu swoje stoiska będą również miały nadleśnictwa okalające Lidzbark Warmiński.

W roku bieżącym planujemy pokaz gotowania gulaszu z dziczyzny wraz z degustacją dla widzów (1000 porcji) oraz konkurs na najlepszy wyrób garmażeryjny i wędliniarski z dziczyzny.

 

Regulamin Konkursu na najlepszy wyrób garmażeryjny i wędliniarski z dziczyzny